Stel je voor dat je faalt in het bereiken van je doelen

Deze week schreef de psycholoog René Diekstra in een column in de Gelderlander over een onderzoek naar positief denken. De ene helft van de deelnemers werd gevraagd te visualiseren dat ze doelen die ze zich gesteld hadden zouden behalen. Aan de andere helft werd gevraagd zich voor te stellen dat ze zouden falen en te visualiseren wat hen tegen zou houden om te slagen.

Uitkomst was dat degene met de faalinstructie een veel positievere uitkomst hadden in vergelijking met de degene met de succesinstructie. En was de conclusie, wat je dus zeker moet doen om succesvol te zijn, is visualiseren dat je faalt.

Verwarrend? Even was ik in de war en dacht ik, dit kan toch niet kloppen. Op dit moment ben ik ‘toevallig’ The Secret aan het lezen van Rhonda Byrne. Daarin lees ik dat je alles kan vragen en vervolgens zal ontvangen waar je naar verlangt, als je maar positief denkt, voelt alsof het al zo is en er ook naar handelt. Als ik vervolgens lees voor hoeveel mensen dit werkt met positief resultaat, dan begrijp ik de uitkomst van het onderzoek niet waar Diekstra over schrijft.

Ook bij de methode Touch of Matrix, die ik toepas in mijn praktijk ‘RaakBewust’, vraag ik altijd aan de cliënt waar hij/zij naar verlangt en zich voor te stellen hoe dit voelt. Dus richten op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.

Van onbewust naar bewust. Wat ik las aan het eind van de column gaf mij duidelijkheid. De opdracht bij de faalinstructie was namelijk om te onderzoeken wat de zelf-saboterende of faalgedachten waren. Diekstra concludeerde uit het onderzoek; om succes te hebben, moet je je vooral bewust worden van je obstakels.

Nu begreep ik het wel. Het klopt dat zolang je je ‘nog’ niet bewust bent van je eigen negatieve gedachten en innerlijke saboteur, zal er niets wezenlijks veranderen en je je doelen niet bereiken. En raak je eerder gefrustreerd dan gemotiveerd. En dan denk je misschien dat het bij jou toch niet werkt. Want waar je zo naar verlangt laat zich niet zien.

Hoe meer bewust hoe heler, gezonder, gelukkiger je wordt. Let aankomende tijd eens op wat je denkt en hoe je je daarbij voelt. Onderzoek je gedachten en je gevoelens en schrijf ze op. Zijn ze negatief of positief? Zijn ze liefdevol of veroordelend? Zijn ze helpend of saboterend? En wat willen ze je zeggen?

En hoe zou het zijn om er geen oordeel over te hebben? Je bent namelijk je gedachten niet, je bent je emoties niet. Hoe meer bewust jij je hiervan wordt, hoe meer jij ontdekt dat anders denken en voelen je kan helpen om je doelen wel te bereiken. En dat je vrij bent om andere keuzes te maken. Daarbij zou het mijn keuze zijn om me te richten op een positief resultaat.

Wat zou jouw keuze zijn? Richt jij je op een positief resultaat of visualiseer jij dat je zal falen?

De Touch of Matrix methode helpt jou om bewust te worden van de overtuigingen die jouw groei tegenhouden. Alle informatie hierover is in jouw lichaam aanwezig. Het is niet nodig dat jij weet wat de oorzaak is van deze overtuigingen/patronen, het onderbewuste weet het namelijk wel.

Tijdens een behandeling worden blokkades verwijderd en word jij je bewust van wat je al die tijd heeft tegengehouden. Dan komt er ruimte om andere keuzes te gaan maken en op een andere manier te reageren. Voor een afspraak kun je me bellen, 06 – 26946615 of mailen, annette@raakbewust.nl.

Meer ervaringen lezen…

Bethina

Ik heb 3 sessies bij Annette gehad, wat ben ik blij dat ik dat heb mogen doen! Het heeft mij echt...

Lees meer

Diny

Ik was op vrijdag bij jou en op zondag zag ik mensen die mij ook op de donderdag daarvoor hadden...

Lees meer

Bertie

Onlangs heb ik een familieopstelling op tafel (met poppetjes) ontvangen van Annette. In de...

Lees meer

Milou

Na de behandeling gaat het een stuk beter met me, merk heel veel verschil na de sessie. Ik kan...

Lees meer

Marije

Via mijn zus ben ik bij Annette gekomen. Door de coronaperiode hebben mijn negatieve gedragingen...

Lees meer