fbpx

Onbekend is onveilig

Deze week had ik de jaarlijkse nascholing van de Touch of Matrix therapeuten op de mooie nieuwe locatie in Zutphen. Onderwerp van de dag was het Ego – Bewustzijn.

Vaak wordt dit actief als iets nieuws op ons pad komt, want onbekend is onveilig. Het wil je dan beschermen, zorgen dat je veilig bent, niet gekwetst wordt. Het is dus niet je vijand. Maar wat is het dan wel en hoe herken je het en hoe kun je hiermee omgaan en hoe kan de methode Touch of Matrix je hierbij helpen? Het was een boeiende en leerzame nascholing met dank aan Günther de Jong en Ria Kuiper van Touch of Matrix (www.touchofmatrix.nl).

Waaraan herken je het Ego – Bewustzijn? Oordelen, uitstelgedrag, beperkende overtuigingen, ja maar, verontschuldigen, strijden vanuit angst, plotseling ziek worden waardoor je een belangrijke afspraak moet afzeggen… Herkenbaar? Voor mij wel. Met name uitstellen als ik iets wil doen waar ik tegenop zie of moeilijk vind. En dan die stemmetjes die zeggen, dat kan jij niet, dat lukt jou niet, anderen kunnen dat beter. Ik weet dat deze gedachten me niet verder helpen en dat ze niet waar zijn en toch lukt het me dan niet om te gaan doen wat ik me voorgenomen had.

Mooie metafoor is dat mijn ego op dat moment aan het stuur zit en ik achterin. Ik geef de regie, het stuur uit handen en rijd achterin mee. Bewust ben ik me hier wel van (eerste stap), maar hoe zorg ik nu dat ik weer achter het stuur kom te zitten zodat ik wel de stappen kan nemen die mij verder helpen waardoor ik verder kan groeien.

Ego geruststellen Wat kan helpen is het ego als een klein kind zien dat bang is en niets liever wil dan gerustgesteld worden. Ontkennen, negeren, tegenspreken zal het kind zeker niet verder helpen. Dit kind wil gezien, gehoord en getroost worden, horen dat het veilig is, dat er van haar gehouden wordt, dat het bang mag zijn, maar dat jij (als volwassene) er nu bent om het te helpen, te steunen en dat je het samen gaat doen. Je nodigt het kind uit om naar je toe te komen.

De woorden die je hierbij kunt gebruiken zijn; Ik ben me bewust van je bestaan, ik erken je, ik bedank je, heb vertrouwen, we zijn veilig. Je kunt dit ook doen middels een brief die je naar je ego schrijft waarin je deze woorden gebruikt. Dit kregen wij als opdracht en die brief heb ik geschreven.

Hoe de methode Touch of Matrix je hierbij kan helpen En natuurlijk werd er ook geoefend met de Touch of Matrix methode en hoe je deze kan inzetten bij het geruststellen van je ego. Mooie oefening voor mezelf maar ook om te gebruiken bij de behandeling van mijn cliënten.

Tijdens de behandeling wordt er contact gemaakt met datgene wat onbewust is geworden (oude pijn). De eerste stap is altijd bewustwording (herkenning), want wat je niet bewust bent, kun je niet veranderen. Het kan zijn dat dit emoties oproept omdat nu alsnog gevoeld kan worden want vroeger te pijnlijk was om te voelen (acceptatie).

Vervolgens worden alle gebeurtenissen eraf gehaald die je kindsdelen angstig hebben gemaakt. Op deze manier komt er ruimte om het anders te gaan doen omdat het kind zich gezien, gehoord voelt en veilig voelt (omarmen en loslaten in dankbaarheid). Nu ga je het doen vanuit vertrouwen (ontvangen).

Hoe zou het zijn als jij deze stap gaat nemen omdat jij weer zelf achter het stuur wil zitten en de regie wil hebben over jouw leven? Wil jij hier hulp bij, neem dan contact  met mij op, 06 – 26946615, arijsemus@raakbewust.nl.

Ik ben benieuwd waaraan jij herkent wanneer jouw ego achter het stuur zit.

Zet het in de reacties hieronder. Ik ben benieuwd naar je antwoord!