Onbekend is onveilig

Afgelopen week had ik de jaarlijkse nascholing van de Touch of Matrix therapeuten op de nieuwe locatie in Zutphen. Onderwerp van de dag was het Ego – Bewustzijn. Vaak wordt dit actief als iets nieuws op ons pad komt, want onbekend is onveilig. Het wil je dan beschermen, zorgen dat je veilig bent, niet gekwetst wordt. Het is dus niet je vijand. Maar wat is het dan wel en hoe herken je het en hoe kun je hiermee omgaan en hoe kan de methode Touch of Matrix  je hierbij helpen?

Wat is Ego – Bewustzijn? Oordelen, uitstelgedrag, beperkende overtuigingen, ja maar, verontschuldigen, strijden vanuit angst, plotseling ziek worden waardoor je een belangrijke afspraak moet afzeggen… Herkenbaar?  Voor mij wel. Met name uitstellen als ik iets wil doen waar ik tegenop zie of moeilijk vind. En dan die stemmetjes die zeggen, dat kan jij niet, dat lukt jou niet, anderen kunnen dat beter. Ik weet dat deze gedachten me niet verder helpen en dat ze niet waar zijn en toch lukt het me dan niet om te gaan doen wat ik me voorgenomen had. Mooie metafoor is dat mijn ego op dat moment aan het stuur zit en ik achterin in de auto. Ik geef de regie, het stuur uit handen en rijd achterin mee. Bewust ben ik me hier wel van (eerste stap), maar hoe zorg ik nu dat ik weer achter het stuur kom te zitten?

Ego geruststellen. Wat kan helpen is het ego als een klein kind zien dat bang is en niets liever wil dan gerustgesteld worden. Ontkennen, negeren, tegenspreken zal het kind zeker niet verder helpen. Dit kind wil gezien, gehoord en getroost worden, horen dat het veilig is, dat er van haar gehouden wordt, dat het bang mag zijn, maar dat jij (als volwassene) er bent om het te helpen, te steunen en dat je het samen gaat doen. Je nodigt het kind uit om naar je toe te komen. De woorden die je hierbij kunt gebruiken zijn; Ik ben me bewust van je bestaan, ik erken je, ik bedank je, heb vertrouwen, we zijn veilig. Je kunt dit ook doen middels een brief die je naar je ego schrijft waarin je deze woorden gebruikt.

Hoe de methode Touch of Matrix je hierbij kan helpen. Tijdens een behandeling wordt er contact gemaakt met datgene wat onbewust is geworden (oude pijn). De eerste stap is altijd bewustwording, want wat je niet bewust bent, kun je niet veranderen. Het kan zijn dat dit emoties oproept omdat nu alsnog gevoeld kan worden want vroeger te pijnlijk was om te voelen. Vervolgens worden alle gebeurtenissen eraf gehaald die je kindsdelen angstig hebben gemaakt. Op deze manier komt er ruimte om het anders te gaan doen omdat het kind zich gezien en gehoord voelt en veilig voelt. Het is dan nog steeds spannend om iets nieuws te doen, maar de kramp is eraf en er is vertrouwen in jezelf dat je het kunt of je vraagt er hulp bij.

Wil jij hier hulp bij, neem dan contact op met mij, je kunt me bellen, 06 -16946615 of mailen,  arijsemus@raakbewust.nl  

En laat me eens weten, zit jij zelf achter het stuur of laat jij je rijden?

 

Meer ervaringen lezen…

Bethina

Ik heb 3 sessies bij Annette gehad, wat ben ik blij dat ik dat heb mogen doen! Het heeft mij echt...

Lees meer

Diny

Ik was op vrijdag bij jou en op zondag zag ik mensen die mij ook op de donderdag daarvoor hadden...

Lees meer

Bertie

Onlangs heb ik een familieopstelling op tafel (met poppetjes) ontvangen van Annette. In de...

Lees meer

Milou

Na de behandeling gaat het een stuk beter met me, merk heel veel verschil na de sessie. Ik kan...

Lees meer

Marije

Via mijn zus ben ik bij Annette gekomen. Door de coronaperiode hebben mijn negatieve gedragingen...

Lees meer